петък, 3 юни 2011 г.

Най-хубавото кафе на света

Кои са сортовете номер едно кафе в света, омайващи ни с приказен аромат?
Вярвате или не, но в света има познати над сто сорта кафе, всяко от които си има свой специфичен аромат и вкус. Те се отглеждат в над 50 страни. В зависимост от мястото, на което се отглеждат се появяват и техните характерни качества. Ето най-често срещаните сортове кафе, някои от които се срещат и у нас.

Африкански сортове кафе

Към тези сортове кафе се отнасят едни от най-добрите. Такива са Zambia AA Lupili, Organic Bugis, Tanzanian Southern Peaberry, Zimbabwe AA Salimba и Kenya AA. Можем да кажем, че всичките споменати сортове от африканското кафе, се отнасят към най-добрите кафета. Те са с характерния мирис на савана, където се и отглеждат, и някои от тях са много редки, като Zambia AA Lupili, заради това че реколтата силно се влияе от времето. Това кафе е рядко срещано, поне в неговия качествен вид. Освен това много от тези сортове имат специфичен вкус на сладък или натурален шоколад, портокали, кайсия, бренди, жасмин и наситен плодов аромат. Тези кафета са много качествени, и за жалост не се срещат у нас. Всеки би си мечтал да се събужда с техния аромат.

Арабски сортове кафе
Арабските сортове кафе също не отстъпват по вкусови качества на своите африкански събратя. Един от най-известните и най-скъпи сортове арабско кафе е Yemen Mokha, което всъщност е смесица от няколко сорта. То е с богата вкусова палитра, наситен аромат и се характеризира с това, че за да се получат тези качества, кафето трябва да отлежи поне няколко денонощия. Тъй като почти не се произвежда от това кафе за експорт в Йемен, нямаме щастието да се наслаждаваме на напитка от него у нас.

Индонезийско кафе
Три от най-често срещаното и качествено кафе от Индонезия са Kimel A, Bali Shinzan и Sulawesi. И трите кафета се произвеждат на местни острови – съответно Папуа-Нова Гвинея, Бали и Сулавеси. И трите сорта се отличават с богати вкусови качества на плодове, цветя и подправки – фурми, карамфил, дървесни нотки и др. Кафетата от тези сортове може да се намерят и в Европа, но тъй като са сравнително нови, все още и цените им са доста високи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар